Selecteer een pagina

De term serious gaming wordt de laatste tijd steeds vaker gebruikt. Maar wat is het nou eigenlijk? Serious gaming is een manier van spelletjes spelen, met als doel om een te leren materie eigen te maken. Hoewel dit al een lange tijd in gezet is, denk aan de rekenspelletjes die de basisscholen al jaren lang gebruiken, wordt dit de laatste tijd ook steeds meer ingezet in de zorg. Het veilig leren is van groot belang, en dat zie je dan terug in de nieuwe mogelijkheden. De nieuwe inzichten helpen bij het beter begrijpen en het mogelijk maken van het uitvoeren van oefeningen in een veilige omgeving.

De applicaties kunnen ingezet als ‘virtual reality’ worden ingezet waardoor de gebruikers zich nog beter kunnen inbeelden. Hierdoor is het mogelijk om eventuele fouten uit de weg te gaan. Wanneer deze toch voorkomen hebben deze een minder grote impact en blijven daardoor enkel leermomenten.

Waarom serious gaming inzetten in de zorg?

Er zijn veel mogelijkheden om serious gaming toe te passen in de zorg. Hierbij kan je denken aan revalidatie apps, die het leuker maken om bepaalde oefeningen te doen. Daarbij zijn bijvoorbeeld de dementia gerelateerde apps ideaal om mensen te laten inbeelden wat dementia met je doet. Dit zorgt voor begrip en nieuwe inzichten bij zoel de verzorgers als eventuele mantelzorgers en familieleden. Met behulp van deze app laten ze zien hoe klein en verward de wereld is van dementerende mensen.

Ondersteuning van patiënten

Doordat er bezuinigd wordt op de zorg en toch steeds meer zorgmomenten nodig zijn, biedt serious gaming hier een ideale oplossing voor. Hierdoor kunnen Patiënten zelfstandige bepaalde oefeningen uitvoeren en de begeleiding kan deze op afstand bekijken en bijhouden. Op basis van deze input kunnen zij zien hoever iemand is in zijn revalidatie en kan zo bepalen wie er extra aandacht nodig heeft.

Veiligheid in de zorg voorop

Zakelijk is het normaal als je afgerekend wordt op fouten, echter kan dat bij de zorg cruciaal zijn. Door serious gaming maak je het mogelijk om de trajecten te oefenen waardoor de kans op fouten sterk verminderd wordt. Dit heeft niet alleen voordelen voor de zorgmedewerkers, maar ook voor de patiënten.