Niet kunnen inslapen, uren naar de klok staren, veel te vroeg wakker worden? Heb jij er ook last van? Dan ben je niet de enige. Blijkt trouwens dat vrouwen hier méér mee te maken krijgen dan mannen. Pas eens één van onze tips toe. De kans is groot dat jij vanaf nu uitgerust wakker wordt.

Schaapjes helpen, de klok niet

Een ouderwetse methode, maar één die helpt: door je te concentreren op het tellen van schaapjes (je mag ze gerust vervangen door een modernere versie) dwalen je gedachten niet af en ga je niet piekeren. Daardoor word je rustiger en kan je sneller inslapen.

Ga zeker niet constant naar de klok kijken. Daarvan word je alleen maar zenuwachtiger.

Geen volle maag

Om goed te kunnen slapen, mag je in principe de laatste drie uur vóór het slapengaan niet meer eten. Of toch niets zwaars. Dit online gezondheidsmagazine is handig om te ontdekken welke lichte snack wél combineerbaar is met een goede nachtrust.

Ademen

Natuurlijk stop je ‘s nachts niet met ademen. Maar wanneer je heel bewust gaat ademen, namelijk heel diep inademt door de neus en daarna heel traag door de mond weer uitademt, wordt je rustiger en ga je vanzelf minder moeite hebben om de slaap te vatten.

Een donkere nacht

‘s Nachts is het donker. Dat klinkt logisch. Die donkerte is net wat nodig is om goed te kunnen slapen. Licht is een vijand voor de slaap, want melatonine – het slaaphormoon- daalt erdoor. Zorg dus voor verduistering voor je raam of een slaapmasker. En steek het licht niet aan wanneer je naar het toilet gaat. En nee, het blauwe licht van je smartphone is ook geen goed idee. Kan je het niet laten? Zet dan een zonnebril op. Zo heb je minder last van het sterke licht.

Het bed uit

Kan je écht niet slapen, dan is het best om niet te blijven woelen in bed. Blijf in dit geval niet liggen, maar doe iets wat ontspant. In dit online gezondheidsmagazine vind je tips voor wat lichaamsbeweging waarvan je moe wordt, waardoor je de slapeloze nachten tot een minimum kunt beperken.

Wil je nog meer tips? Struin het internet af en doe onderzoek op de diverse inspirerende vrouwenblogs en ander soort blogs die je kunnen voorzien van relevante informatie en interessante ideeën.