Selecteer een pagina

Veel mensen hebben last van hoogtevrees. Dit kan je leven beïnvloeden op bijvoorbeeld vakantie als je toeristische plekken bekijkt, maar ook in je dagelijkse leven kun je last hebben van hoogtevrees. Dit is vervelend en kan ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld dingen gaat vermijden, niet mee gaat met vrienden of familie, ga zo maar door. Het zou dus fijn zijn als je op de een of andere manier van je hoogtevrees af kan komen en het volledig kan overwinnen. De volgende tips helpen je hier wellicht mee.

Word rustig en kalm

Vaak begint de spanning al voordat je daadwerkelijk op het hoge punt bent, omdat je weet dat je straks naar boven moet. Dat is naar, want dan maak je het in je hoofd alleen maar groter dan het daadwerkelijk is en ben je uiteindelijk enorm bang voor iets waarvan je weet dat het niet zo eng is. Dat rustig worden is juist het moeilijke gedeelte, maar er zijn wel manieren voor. Je kan van tevoren kalmerende medicatie nemen, zoals bijvoorbeeld valeriaan. Ook gebruiken mensen wel eens alcohol om het scherpe randje van de situatie af te halen. Wees hier wel voorzichtig mee, want je wil ook niet helemaal onder invloed naar boven gaan.

Lees erover

Er zijn veel boeken geschreven over hoogtevrees. Hier staat van alles in, over hoe je aan hoogtevrees komt, wat er met je gebeurt en hoe je er weer vanaf komt. Neem de tijd om deze boeken eens op te zoeken en door te lezen. Hier kun je waarschijnlijk veel nuttige informatie uit halen en zo kom je ook sneller van je angsten af. Ook helpt het om over ervaringen van anderen met hoogtevrees te lezen. Verhalen van mensen die hetzelfde eng vinden als jij en die iets toch gedaan hebben, kunnen erg motiverend zijn. Als je leest over hoe mensen de angst hebben overwonnen, kan je er zelf ook mee aan de slag.

Gewoon doen

Je angsten vermijden is aantrekkelijk, maar nooit het beste idee. Je kan om een angst te overwinnen, er beter gewoon voor gaan. Stop met nadenken over hoe eng je het vindt en ga de uitdaging aan. Beklim bijvoorbeeld gewoon die berg. Stel zo veel vragen als je maar wil, maar ga het niet uit de weg. Je kan prima veilig werken op hoogte en ervaring zal leren dat dit echt zo is. Maak gebruik van valbeveiliging, denk niet te veel na en kijk je angsten in de ogen aan.