Selecteer een pagina

Tegenwoordig kun je niet meer zonder mondkapje. Je hebt ze heel vaak nodig. Het dragen van een mondkapje is verplicht op sommige plekken of het wordt dringend geadviseerd. Mondkapjes koop je heel gemakkelijk online bij www.mondkapjes.nl of in België bij www.mondkapjes.be. Het motto van deze website is ‘vandaag besteld is morgen in huis’. Je wilt immers niet zonder zitten. Een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer en in openbare gebouwen. In de supermarkt, winkels, musea, het gemeentehuis, bij de kapper, overal waar veel mensen bij elkaar komen is een mondkapje verplicht. Op die plekken is het soms lastig om andere regels goed te hanteren, zoals de anderhalve meter afstand. Een mondkapje biedt dan net wat extra bescherming.

 

Soorten mondkapjes

Er zijn verschillende soorten mondkapjes, zoals de bekende wegwerp mondkapjes die je per 10 of 50 koopt. Meestal zijn ze lichtblauw of wit. Na één keer gebruiken moet je ze weggooien. Je kunt ook een katoenen wasbaar mondkapje gebruiken. Je krijgt ze of kunt ze kopen met allerlei reclame erop of je kunt er zelf één maken. Wat minder gebruikelijk zijn de medische mondkapjes, de zogenaamde FFP2 mondkapjes. Ze zijn duurder, maar beschermen ook veel beter. Niet alleen bescherm je met zo’n mondkapje andere mensen beter, ook zelf ben je beter beschermd dan met de niet-medische mondkapjes. FFP2 is de naam van een keurmerk. Er zijn verschillende keurmerken, maar FFP2 is de bekendste. Het is een Europees keurmerk.

 

Het gebruik van mondmaskers

De belangrijkste instructie voor de wegwerp mondkapjes is dat je ze maar één keer mag gebruiken. De verleiding is groot om dat vaker te doen. Maar mocht je in aanraking zijn geweest met iemand die besmet was, dan kan het virus via het mondmasker verspreid worden. Daarom moet je het kapje ook niet met je handen aanraken. Door de buitenkant met je handen aan te raken kun je alsnog jezelf besmetten. Dit geldt ook voor de katoenen mondkapjes, maar die zijn wasbaar. Was zo’n kapje op tenminste 60 graden en je kunt hem opnieuw gebruiken. De medische mondkapjes zijn ook voor éénmalig gebruik en daar gelden dus dezelfde instructies voor als voor de wegwerp mondkapjes. Wil je helemaal zeker zijn? Desinfecteer dan je handen nadat je je mondkapje hebt weggegooid.

 

Toch coronaklachten?

Heb je je aan alle regels gehouden, maar heb je toch klachten die kunnen wijzen op Corona? Bij coronatestnederland.nl kun je je snel laten testen. Heb je symptomen van Corona, zoals hoesten, benauwdheid en koorts, neem dan contact op. Je kunt er snel terecht en je krijgt al na een kwartier de uitslag binnen. Waarom risico nemen als je zo snel kunt weten of je besmet bent? Niet alleen is het voor je eigen gezondheid belangrijk om te weten of je besmet bent, ook voor anderen kan het van levensbelang zijn. Eerder duurde het lang voordat je een coronatest kon krijgen en de uitslag kreeg, maar een coronatest kan nu veel sneller. Draag, voordat je weet of je echt besmet bent, een FFP2 mondkapje. Dat beschermt de mensen in je omgeving goed tegen virusdeeltjes die van jou afkomstig zijn.