Selecteer een pagina

Knie artrose kan pijnlijk en beperkend zijn. Gelukkig biedt moderne medische technologie een oplossing met kniechirurgie. Na een operatie is het belangrijk om te weten hoe je je gewrichten kunt rehabiliteren, zodat ze terugkeren naar hun vroegere sterkte en flexibiliteit. In deze blogpost leggen we uit hoe je het beste kunt revalideren met een nieuwe knie.

Herstel begint bij thuiskomst

Meteen nadat je bent ontslagen uit het ziekenhuis na een knieoperatie, begint het herstelproces. Het kan moeilijk en vermoeiend zijn, maar als je de juiste aanpak volgt, ben je er zo weer bovenop! Je moet dagelijkse activiteiten zoals lopen, traplopen of autorijden totdat je arts je toestemming geeft. Zorg er ook voor dat je rust nodig hebt en geef jezelf de tijd om te herstellen voordat je met actieve training begint.

Oefening is cruciaal

Oefening helpt bij het verbeteren van spierkracht rondom de gewrichten, waardoor meer stabiliteit wordt bereikt. Door simpele oefeningen toe te passen die gericht zijn op mobiliteit en flexibiliteit, kun je sneller herstellen van een operatie aan de kniegewrichten. Houd er rekening mee dat letsel aan de ligamenten of pezen soms langer duurt om te genezen dan bot- of spierverwondingen – daarom is het belangrijk om langzamerhand te beginnen met trainen en geleidelijk meer intensiteit toe te voegen aan elke sessies die worden afgewerkt in samenspraak met de arts of fysiotherapeut.

Fysiotherapie Sessies

Hoewel regelmatige lichaamsbeweging belangrijk is voor herstel na een knievervangende operatie, kan het lastig zijn om precies te weten wat wel en niet mag wanneer men net begonnen is met oefening therapie. Daarom wordt vaak aangeraden om fysiotherapie sessies in overweging te nemen om maximale resultaten te behalen in heelheid en functionaliteit van de gewrichten. De specialist kan de pati├źnt helpen bij het opbouwen van spierkracht rondom de gewrichten door middel van verschillende trainingstechnieken die specifiek gericht zijn op mobiliteit herstel na een chirurgisch ingrijpende procedure in combinatie met advies over lifestyle verandering zoals trainingsprogramma’s .