Selecteer een pagina

Alcoholgebruik is sociaal geaccepteerd en veel mensen drinken dan ook regelmatig een glaasje. Maar wanneer dit uit de hand loopt en er sprake is van verslaving, kan dit enorme gevolgen hebben voor je gezondheid en functioneren in de maatschappij. Het is belangrijk om hulp te zoeken bij een verslaving aan alcohol. 

 

Maar waar kun je terecht en hoe gaat dat in zijn werk? In deze blog geef ik je meer informatie over hulp bij verslaving aan alcohol.

Verslaving kan iedereen overkomen, het is geen teken van zwakte. Er zijn verschillende manieren om hulp te krijgen bij een verslaving aan alcohol. Allereerst kun je terecht bij je huisarts. Je huisarts kan je meer informatie geven over verschillende behandelingen en je doorverwijzen naar een verslavingskliniek. Een andere optie is zelfhulp. Dit zijn bijvoorbeeld anonieme bijeenkomsten zoals de AA (Alcoholics Anonymous) waar je in groepsverband steun kunt vinden en ervaringen kunt delen.
 

Klinieken

Bij een verslaving aan alcohol is ontgifting vaak de eerste stap. Dit kan in een kliniek of ziekenhuis plaatsvinden onder begeleiding van een arts. Hierbij wordt het lichaam ‘schoongemaakt’ van alle schadelijke stoffen. Na de ontgifting volgt vaak een behandeling. Deze behandeling kan op verschillende manieren plaatsvinden, bijvoorbeeld in groepsverband of individueel bij een psycholoog. De behandeling kan bestaan uit therapieën zoals cognitieve gedragstherapie, waarbij je leert omgaan met lastige situaties en emoties zonder alcohol te gebruiken.
 

Medicaties

Een andere optie is medicatie. Er bestaan medicijnen die de behoefte aan alcohol verminderen en/of de ontwenningsverschijnselen verminderen. Deze medicijnen worden voorgeschreven door een arts en kunnen zowel tijdens de ontgiftiging als in de behandelfase worden gebruikt. Het is belangrijk om te weten dat medicatie geen wondermiddel is en altijd in combinatie met therapieën moet worden gebruikt.

Afgezien van professionele hulp zijn er ook verschillende dingen die je zelf kunt doen om een verslaving aan alcohol te overwinnen. Dit kan bijvoorbeeld door goede copingstrategieën te ontwikkelen, zoals sporten, hobby’s oppakken, meditatie of jezelf omringen met mensen die niet drinken. Belangrijk is ook om te leren omgaan met terugvallen en te bedenken wat je kunt doen om deze te voorkomen.

 

Conclusie

alcoholisme is een serieus probleem dat niet vanzelf overgaat. Hulp zoeken is dan ook ontzettend belangrijk. Er zijn verschillende manieren om hulp te krijgen bij een verslaving aan alcohol. Zo kun je terecht bij je huisarts, een verslavingskliniek, zelfhulpgroepen of een psycholoog. Een behandeling kan bestaan uit therapieën en/of medicatie. Daarnaast kun je zelf ook stappen zetten om een verslaving te overwinnen, zoals goede copingstrategieën ontwikkelen en leren omgaan met terugvallen. Het is nooit te laat om hulp te zoeken en op zoek te gaan naar een leven zonder alcoholverslaving.