Selecteer een pagina

Ieder jaar aan het eind van het jaar hebben wij als inwoners van Nederland de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Veel mensen kijken nooit naar hun zorgverzekering en dat kan soms in hun nadeel werken want de kans is groot dat in de loop der jaren je zorgvraag heel erg veranderd is. Doorgaans zien wij dat jonge mensen niet heel veel zorg nodig hebben, terwijl oudere mensen vaak veel vaker een beroep gaan doen op de zorg. Het is daarom altijd verstandig om aan het eind van het jaar even te kijken of jouw verzekering nog bij jouw situatie aansluit. Dat kan in een paar minuten bekeken worden en daar staat tegenover dat je op deze manier heel veel geld kunt besparen. Wij laten je daarom in dit artikel zien hoe jij een verzekering kunt afsluiten die jou op het lijf geschreven is.

 

Wat heb jij nodig?

Een verzekering is niet een willekeurig pakket dat je afsluit. Je moet weten wat je nodig hebt zodat je je zorgverzekering personaliseren kunt. Dit betekent dat je jouw zorgvraag goed in kaart brengt en daar vervolgens een passende verzekering bij vindt. Je kunt dit doen door te kijken naar welke vormen van zorg jij het afgelopen jaar nodig hebt gehad en wat je aan zorg verwacht voor het komende jaar. Kijk daarbij goed wat door je basisverzekering gedekt wordt en wat je aan extra zorgkosten hebt moeten betalen. Moest jij regelmatig naar de fysiotherapeut en heb je daar een vermogen voor moeten betalen? Dan is het tijd om nu een aanvullend pakket te kiezen waarmee ook deze zorg gedekt wordt. Op die manier kun je je behandelingen blijven voortzetten zonder dat je krom hoeft te gaan liggen om de kosten ervan te kunnen blijven betalen.

 

Is jouw zorg planbaar?

Net iedere behandeling laat zich even goed plannen, maar zolang dit wel het geval is, is het goed om aanvullende verzekeringen te nemen. Neem bijvoorbeeld de tandartsverzekering. Moet jij volgend jaar nu echt een keer een wortelkanaalbehandeling ondergaan, dan is het goed om de verzekering voor de tandarts te nemen. Hierdoor draai jij niet op voor alle kosten, maar dekt de verzekering deze. Heb jij nu al een aanvulling, maar heb jij nooit iets bij de tandarts? Dan kun je er ook voor kiezen om het aanvullende pakket juist te laten vallen. Dit kan namelijk veel voordeel opleveren.

 

Werkt jouw verzekering met jouw ziekenhuis samen?

Wanneer je een nieuwe verzekering gaat afsluiten, is het goed om te kijken of de verzekeraar ook met het ziekenhuis bij jou in de buurt samenwerkt. Verzekeraars sluiten namelijk contracten af met ziekenhuizen en soms wordt dit te duur. Daardoor kan het gebeuren dat jouw verzekeraar de behandelingen in jouw ziekenhuis niet vergoedt. Het is belangrijk om je daar bewust van te zijn zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je onverhoopt naar het ziekenhuis moet. Uiteraard zul je altijd geholpen worden, maar het is beter om goed op de hoogte te zijn van je rechten en plichten.