Selecteer een pagina

Wil jij graag de beste zorgpremie berekenen voor jouw nieuwe zorgverzekering? Tijdens het maken van een vergelijking kom je er al snel achter dat de prijzen sterk kunnen variëren. Zelfs bij de basisverzekering zijn er al veel verschillen op te merken. De prijzen veranderen namelijk aan de hand van een groot aantal factoren. Een daarvan heeft te maken met de keuzes die je maakt in jouw leven. Het kan zijn dat er bepaalde veranderingen zijn om rekening mee te houden. Denk aan het veranderen van de gezinssamenstelling, maar ook het verbeteren van jouw levensstijl. Alle keuzes in jouw leven zorgen ervoor dat je een andere basisverzekering nodig hebt en dus te maken krijgt met andere kosten. 

 

Jouw gezondheid bepaalt de prijs

Jouw gezondheid op dit moment speelt ook een grote rol bij het berekenen van de zorgpremie. Iedereen heeft geheel andere behoeften als het aankomt op de verzekering. Iemand die vrijwel nooit ziek is en alleen voor het hoognodige naar de dokter gaat, heeft een minder uitgebreide verzekering nodig dan iemand die wel ziek is. De aandoeningen zorgen er niet alleen voor dat je een geheel andere verzekering moet kiezen, maar ook dat de verzekeraar een andere premie voor jou rekent. De risico’s die de verzekering heeft voor het betalen van de rekeningen is in het geval van een ziekte immers hoger. Het kan daarom zomaar zijn dat je voor hetzelfde pakket veel meer betaalt dan iemand anders uit de familie. 

 

Aanvullende verzekeringen veranderen de maandpremie

De aanvullende opties die je kiest, geven ook een groot verschil in de premie die je betaalt voor jouw verzekering. Vanuit de basis kun je de verzekering namelijk steeds verder uitbreiden. Denk aan een tandartsverzekering van Univé. Tandheelkundige zorg is niet meegenomen in de basisdekking van de zorgverzekeraar. Toch moet je je gebit goed verzorgen. De jaarlijkse controle hoeft in eerste instantie niet veel te kosten. Alleen als er iets aan de hand is met jouw tanden kan het al snel hoge rekeningen opleveren. Het toevoegen van de tandartsverzekering kan dus grote voordelen opleveren voor jouw portemonnee, maar je gaat er maandelijks wel wat meer voor betalen om de verzekering in handen te krijgen. Iedere aanvullende optie geeft dus weer een verandering van kosten. 

 

Het eigen risico bepaalt prijzen

Een laatste factor dat een groot verschil op kan leveren in de maandelijkse premie die je kan betalen, is het eigen risico. Ieder jaar is het eigen risico vastgesteld door de overheid. Afhankelijk hiervan stelt de zorgverzekeraar de maandpremie vast. Je kunt ervoor kiezen om een vrijwillig eigen risico toe te voegen. Hiermee betaal je meer voordat de verzekering de rest van de kosten vergoedt. Houd er dan dus wel rekening mee dat je deze kosten moet kunnen dragen als je medische zorg nodig hebt. Je betaalt maandelijks wel een lager bedrag voor de zorgverzekering zelf als je de bijdrage omhoog hebt gezet. Jouw verzekering gaat op deze manier volledig binnen jouw budget en bij je behoeften passen.